Kulinarny Kalendarz Przedszkolaka – Program Prozdrowotny
Dzieci z grupy VI „Papużki „aktywnie biorą udział w zajęciach gospodarczych realizowanych zgodnie z programem prozdrowotnym pt: „Kulinarny kalendarz przedszkolaka”, który opracowany został z myślą o propagowaniu zdrowego jedzenia wśród dzieci przedszkolnych oraz aktywnej działalności poprzez samodzielne przygotowywanie potraw. Realizacja jego założeń ma na celu nie tylko teoretyczne przekazywanie wiedzy, ale przede wszystkim czynne włączenie dzieci w proponowane formy i metody. Dzieci samodzielnie przygotowują różne potrawy, wypieki oraz zdrowe śniadania np. pieczone jabłka, zbożowe ciasteczka oraz surówki itp.
Podczas kolejnych zajęć dzieci poznały różne rodzaje chleba: żytni, mieszany, pszenny- zapoznając się ze składnikami , z których powstają. Z chlebem, pieczywem dzieci mają styczność na co dzień- więc naszym celem było aby ugruntować podstawowe znaczenie chleba w naszym życiu, zapoznać z jego historią i procesem wypieku. Przedszkolaki wzięły udział w zajęciach gospodarczych podczas, którego wypiekały chleb.